Flip de klas

Flip de klas of flipping the classroom betekent dat je de praktijk van het lesgeven omdraait.
De sommenfabriek is bij uitstek geschikt voor ‘flip de klas’.

Je kunt kinderen thuis de uitleg van een bepaalde paragraaf laten bekijken. Dat is dan huiswerk van ongeveer tien minuten. Bovendien kun je ze vragen het bijbehorende werkblad te printen en mee naar school te nemen. Omdat de werkbladen interactief zijn, heeft elk kind andere opgaven (die natuurlijk wel altijd exact passen bij de uitleg van de paragraaf).

Op school kan de leerling dan de opgaven van zijn of haar eigen werkblad gaan maken. Omdat er bij elk werkblad ook een uitgewerkt antwoordblad hoort, kunnen de kinderen op school zelf aan de slag en hoeft de leraar alleen extra aandacht en uitleg te geven aan leerlingen die iets  nog niet helemaal begrijpen.

De bovenbeschreven manier van werken heeft veel voordelen. Kinderen thuis de uitleg laten bekijken betekent bijvoorbeeld, dat elk kind op zijn eigen niveau kan werken. Hij kan zo nodig de video even stopzetten als hij extra tijd nodig heeft om iets te overdenken.
De leraar kan de les beginnen met oefenen maar hij kan ook eerst de theorie nog even herhalen en op zijn eigen manier uitbreiden. De klas hoort de stof dan voor de tweede keer en ook dit heeft veel voordelen.

Meer informatie over Flip de Klas op Kennisnet.

 

1 gedachte op “Flip de klas

Geef een antwoord